Var det bättre förr?

Var det lättare att leva med skönhetsidealen förr i tiden? Det är omöjligt att svara på eftersom vi omöjligt kan veta hur människorna mådde då, hur de oroade sig över sitt utseende, hur de blev pressade och undertryckta av skönhetsidealen. Vi kan jämföra med sjuttonhundratalet. Korsetter var på modet, en getingmidja med omfånget trettio centimeter var det man strävade efter. Det gav antagligen en hel del ångest. Men å andra sidan, samhället såg annorlunda ut då. De som kunde unna sig den lyxen att försöka följa ideal var de rika. Och de rika kvinnorna arbetade inte, de behövde endast vara vackra och trevliga. Alltså var smalhetspressen inte som idag, ytterligare ett krav som lades på allt det andra, utan snarare ett av ganska få krav. Var det bra eller dåligt? Visserligen blev kanske den totala stressen mindre, men å andra sidan kunde pressen på att vara smal helt ta över livet, när kvinnorna inte hade något annat att tänka på. De fattiga hade inte samma smalhetsideal, det fungerade helt enkelt inte när man var fattig. Jag tror att det idag är svårt att föreställa sig ett så uppdelat samhälle. Visserligen finns det stora klassklyftor även idag, men då var det två skilda världar, med olika ideal och olika liv. I det samhälle som vi lever i dagligen idag finns inte den stora skillnaden. Kanske kan en liknande skillnad finnas mellan i- och u-länder idag. Därför strävade inte fattiga efter samma ideal som rika.

Under hela nittiotalet har extrema skönhetsideal avlöst varandra. Orsakerna till att idealen idag verkar ha större effekt på människors hälsa tror jag dels är att vi blivit mer medvetna om vår mentala hälsa, man pratar helt enkelt om hur man mår, undersökningar görs och så vidare, dels att media idag har så enormt stor genomslagskraft och därmed kan sprida idealbilden till många fler än tidigare. Varje dag bombarderas vi av budskapet att vi måste vara snygga och smala. Så var det inte förr. Inte på samma sätt.

Dessutom finns det idag så många lösningar och möjligheter att förändra sitt utseende: bantningsetoder, plastikkirurgi, retuschering. Det ställer vissa krav på att man borde förändra sitt utseende, även om man egentligen inte vill.

Så kanske, kanske var det lite bättre. Även om jag tror att det alltid funnits många som lidit av att de känt sig fula och inte accepterade.

Jag hoppas att framtiden kan medföra en förändring. Att vi kan göra världen lite snällare att leva i. Det är en av anledningarna till att vi gjort utställningen SMAL.

/Anna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0