SMAL - en utställning om skönhet

Tycker du att du är vacker? Förhoppningsvis gör du det, men tyvärr finns det många som inte gör det. Varje dag matas vi av media med bilder på hur vi ska se ut för att anses vackra. Varje dag trycks idealen in i oss. Och dessa ideal är ganska snäva. Man ska vara smal, man ska vara ung, är man inte det så är man inte vacker.

SMAL är en utställning gjord av omkring 40 ungdomar från Stockholm, Malmö, Norrköping och Östersund. Den visas just nu på Arbetets museum i Norrköping. Det är en utställning om skönhetsideal och dess konsekvenser. Vi som har varit med och skapat utställningen vill visa hur stort trycket är på att vara snygg. Vi tror att de flesta någon gång känt sig fula eller känt att de inte duger. Vi tror att alla på något sätt påverkas av idealen runtomkring oss. Även om vi tror oss vara skeptiska till idealen är det svårt att inte låta sig påverkas. Ofta sker påverkan omedvetet. Plötsligt är det bara så att vi tycker att något är snyggt, utan att riktigt veta varför. Idealen äter sig in i oss utan att vi märker det.

SMAL är en förkortning för Snygghet, Makt, Ansvar och Lidande. Det är det utställningen handlar om. Vad är snygghet? Vem är snygg? Vem har makten att bestämma vem eller vad som är snyggt? Vem har ansvaret? Att ständigt känna sig ful och oduglig skapar en ond cirkel av dålig självkänsla, ouppnåeliga krav och lidande.

Den här utställningen har växt fram som en reaktion mot dagens skönhetideal. Vi vill visa att alla är vackra, även om de inte passar in i den bild som idag finns av den perfekta människan. Vi vill visa att det inte krävs en smal, rynk- och hårfri kropp för att må bra och vara värdefull.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0