Toddlers and tiaras

Igår hade vi guider på Rydals museum möte. En sak som jag då hade frågor om var den del av tidningen som handlar om att skönhetsidealen sjunker allt längre ner i åldrarna. Jag har, ända sedan starten, haft svårt för att veta vad det är jag ska säga där. Men så, när jag kom hem, var det som om någon hört min oro.

På kanalen "travel and living" var det ett program som hette Toddlers and tiaras.  Det handlade om 2-12 åringar som deltog i skönhetstävlingar. Programmet gjorde mig riktigt illa till mods. Vad gör vi med våra barn egentligen? Vi berövar dem sin barndom, klär dem i kläder som vuxna har, sminkar dem tills de inte känner igen sig själva, får på dem löständer för att deras egna inte duger och i vissa fall sprayfärgas barnen för att se solbruna och "snygga ut". Detta är fel. SÅ fel!

Dessa mammor tror att de gör en tjänst för sina barn. Det är nästan så jag tycker synd om mammor som har så fel. Det som händer är att barnen lär sig att de inte duger som de är - redan när de än två år! De förstår att det bara finns en vinnare, och att det är den som är snyggast. De lär sig att det är när de står på scen iförd bikini och dansande som strippor som de få den uppmärksamhet de behöver. Det är fel. SÅ fel!


 


Barn ska vara barn. Ingen ska behöva utsättas för detta. Äntligen har jag något viktigt att säga i den delen av tidningen.

Jag vill tacka Smal-utställningen för att den öppnat mina ögon. Utan den hade kanske även jag tyckt att dessa barn är så "himla söta".


//Frida

Smal i Rydal

Utställningen smal har äntligen kommit till Rydal och vi har till och med kommit igång med guidningar! Då kan man undra sig vad den här utställningen gör i ett litet, litet samhälle som Rydal! Den här utställningen borde vara på större ställe som typ en stad! Fast vi har mycket människor här som besöker utställningen trots allt, vi har ju både Mark, Borås och sen är det ju inte långt till Göteborg eller Varberg! Så vi ligger mitt i mitten! Men utställningen är så grymt bra, den har ett sådant bra budskap som vi alla borde ta åt oss, om vi så bor i Rydal eller Stockholm!

Nu har utställningen varit här ett tag, vi har hunnit med guidning med grupper vilket gick toppen och sen har vi också hunnit med radiointerjuv och även invigning!
Invigningen kombinerades med både musik och teater, nu fortsätter allt med en massa föreläsningar här och där! Utställningen samarberar med "de goda livet" i mark som syftar till att främja hälsan hos befolkningen genom kunskap och upplevelse i Marks kommun. Det är det goda livet som står för alla föreläsningar och en och annan studiecirkel. Ämnet som de goda livet har utgått ifrån är SJÄLVKÄNSLA. Vi har även nu byggt upp en lokal del i utställning som har samma tema och det är ungdomar från Marks gymnasieskola som har hjälpt till på många olika sätt och vis.

På utställningen här i Rydal är vi 6 personer som guidar, 2 vuxna (Kristina Axelson och Åsa Andreasson) och sen är vi 4 ungdomar, Frida Gyllinge, Elin Hermansson, Theresa Christiansson och jag, Kristin Granhage. Tillsammans ska vi förmedla vidare detta starka budskap till människorna runt om oss. Hur det går får vi alla vänta och se!

Redan nu har vi fått in en hel del bokningar och fler har jag en känsla att de kommer rulla in.

Vi ska även tillsammans försöka hålla denna blogg igång under tiden utställningen befinner sig här!

/ KristinRydals museum

Nu har det varit sommar och hösten har kommit med stormsteg, vi kan krypa upp i sofforna med våra filtar och tända ljus. Och med hösten kommer arbetet och nu har Smalutställningen tagit sig till Rydal, där man är mitt uppe i visningar och andra evenemang, mer om det kommer. Jag, två av ungdomarna från Norrköping och guiden Annelie från Arbetes museum åkte ner till Rydal för att träffa de unga guiderna plus personal för utbildning och information om utställningen Smal och arbetet kring den.

Vi kom till Kinna där vi bodde på Kinna Stadshotell den 17/8. Vi avnjöt lite mat på restaurangen när vi anlände och en härlig hotellfrukost på morgonen innan taxin kom för att hämta upp oss och köra oss till Rydals museum. Det var ungefär allt vi såg av Rydal också. Men det var ett jättefint museum som låg i en riktigt fin byggnad. Se bilder nedanför.

Dagen inleddes med en presentation av alla närvarande. Därefter tog Norrköpingsungdomarna och Annelie över och körde en guidning och informationsrunda av utställningen. Dagen avslutades med en diskussion om bakgrunden och vad man ska tänka på vid guidning. Vi vill tacka ungdomarna och all personal i Rydal för er varma mottagande och engagemang som ni verkade känna för utställningen. Det känns som den kommer att vila i trygga händer.

Framöver kommer nog ett och annat blogg inlägg från ungdomarna som guidar i Rydal upp hoppas vi. Vore riktigt roligt.

Lite bilder från resan:
           

Enligt vårt tycke är detta den bästa lokalen Smal har stått på hittills och av de vi har sett. Den är stor och luftig vilket gör att utställningen inte kändes ihoptryckt. Ljuset gjort också att utställningen lyftes.


RSS 2.0